Pastörize Süt Nedir?
Sütün pastörize edilmesinin amacı sütün dayanma süresinin arttırılmasıdır. Bütün marketlerde çeşitli markalarda satılması da ulaşılabilirliğini kolaylaştırdığı için tüketimi artmaktadır.
Peki sütün pastörizasyon işlemi nasıl gerçekleşir derseniz; sütte pastörizasyon işlemi, sütün belli bir sıcaklığa kadar ısıtılıp aniden soğutulması ile gerçekleşir. Süt 15-20 saniye içerisinde 72˚C ile 80˚C arasında bir sıcaklığa ulaştıktan sonra 5˚C’ye soğutulur. Bu işlem ile insan sağlığına zararları olan bakteriler yok edildiği söylenir. Ancak bu uygulamayla insan vücuduna faydalı bakteriler de büyük oranda yok edilmektedir.
Ambalajı açılmadığı taktirde ve oda koşullarında saklanırsa 4 ay boyunca tazeliğini koruyabildiği söylenir. Kapağı açıldıktan sonra dolapta saklanmalı ve 2 gün içinde tüketilmelidir.