Peynir Nasıl Yapılır?
Peynir yapmaya başlamadan önce en çok merak edilen konulardan birine açıklık getirelim. Peynir yaparken de yoğurt mayalarken de en çok sorulan sorulardan biri ''Pastörize süt mü, çiğ süt mü?'' oluyor. Bizim tercihimiz çiğ süt kullanmanızdan yana. Zira çiğ süt, peynir yapımı için yapısal olarak daha uygun. Pastörize edilmiş sütler tüm mikroplarından arındırılmış, daha uzun ömürlü sütler, ancak birçok işlemden geçip, yapısal olarak belli başlı değişimlere uğruyorlar. Bu nedenle mayanın tutması ya da mayasız peynir yapılması daha zor hale geliyor.
Evde lor peyniri yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler ; 1,5 kg. çiğ süt, 1 adet limon ya da 1/2 çay bardağı elma, üzüm veya dilediğiniz sirke, tatlandırmak için 1 çay kaşığı tuz.
Sütünüzü derin bir tencerenin içerisine aktarın ve kısık ateşte kaynatmaya başlayın. Sütünüz kaynamaya başlasın. Ardından limon suyu ya da sirke ilave edin ve karıştırın. Sütünüzde kesilmeler, parçalanmalar gözlemlemeye başlayacaksınız.Bu kesilmeleri görmeye başladıktan sonra birkaç dakika daha kaynatın. Kevgir yardımıyla peynirleri kenara doğru toplamaya başlayın. Tüm peynirleri bir kenara topladıktan sonra temiz bir tülbentin üzerine alın. Tülbentin altına süzgeç yerleştirin. Süzgeç ve tülbenti derin bir kabın üzerine oturtun. Suyunu güzelce sıkın. Bu şekilde tüm suyu süzülene kadar tülbentin içerisinde bekletin. Tatlandırmak isterseniz bu aşamada tuz ilave edin.
Tüm suyu süzüldüğünde lor peyniriniz hazır. Lor peyniri kapaklı bir kabın içinde muhafaza edebilir, buzdolabında saklayabilirsiniz. Zeytinyağı, kekik gibi malzemelerle tatlandırarak afiyetle tüketebilirsiniz. Koruyucu herhangi bir madde içermediği için birkaç gün içerisinde tüketmenizi öneririz. Tencerede kalan suyu da bir sonraki peynir yapımlarınız için kavanozun içine aktararak peynir altı suyu olarak kullanabilirsiniz