Kefir Nasıl Yapılır?
Kefir; inek, keçi ya da koyun sütünün kefir mayasıyla mayalanması sonucu ortaya çıkan ekşimtırak içecektir. Mayalanmasını sağlayan ve karnabahara benzeyen laktik asit bakterisi, maya, protein ve şekerin bir araya geldiği özel maya ile elde ediliyor.
İlk olarak Gülel Hayvancılık’tan Gülel Doğal marka çiğ sütümüzü satın alıyoruz.
Pastörize süt, istediğimiz lezzette ve sağlıkta kefir yapmamızı sağlayamayacağından sütümüz tamamen çiğ ve hatta mümkünse yeni sağılmış olmalı.
Sütün sıcaklığının oda sıcaklığında olduğunu kontrol ediyoruz. Eğer 25 derecenin üzerinde mayalamaya çalışırsak beklediğimiz sonucu alamayız. Daha önceden temin ettiğimiz kefir mayasını yani kefir taneciklerini içinde bulunduğu süt ya da sudan tahta kaşık yardımıyla süzerek alıyoruz. Oda sıcaklığına gelmiş olan sütümüzün içine yavaşça bırakıyoruz. 1 litre süt için kullanmamız gereken kefir taneciği oranı 1 ceviz tanesi kadar diyebiliriz. Kefirin mayalanma işlemi 8 ile 24 saat arasında değişir. Aralarda kontrol ederek herhangi bir pürüz olmadığına bakmamız gerekiyor. Daha yoğun bir kıvam istiyorsak 48 saatlik bekleme süresini de gerçekleştirebiliriz.
Kefirin hazır olup olmadığını anlamak için cam kavanozumuzun dışından baktığımızda kesilmiş süt kıvamını görmemiz gerekiyor. İşte o zaman kefirimiz hazır demektir!